Hangtálakról

A hangtálakat még ma, a 21. század elején is misztikus légkör övezi. Nemcsak éterien varázslatos hangjuk titokzatos, de testre, lélekre és szellemre gyakorolt hatásuk is. Ha földrajzi szempontok szerint kívánjuk behatárolni a hangtálak eredetét, úgy egyértelmű, hogy Ázsia felé kell venni az útirányt. A hangtálak teljesen egyedi eszközök. Első pillantásra nem is tűnnek hangszernek, inkább valamilyen konyhai míves edénynek nézné az ember. Amikor viszont az ember különféle ütők segítségével megszólaltatja őket, váratlanul mély, meleg és szinte kézzel fogható rezgések jelennek meg, melyek teljessé és harmonikus hangzattá változtatják a környezet légkörét. Nincs két egyforma hangszínű edény. Amikor több hangtál szól egyszerre, az összefolyó hangok megteremthetik a legváratlanabb és legtitokzatosabb hangzást. Szellemi töltetük miatt ezek a különleges hangok mélyebb szinteken érintenek meg, és ott adják le átalakulást hozó erejüket. 

 

Minden tálnak van saját alaphangja, és ezt az alaphangot több magasságban is tudja zengetni, attól függően, hogy milyen ütőt használunk. Ahány ütő, annyiféle hangzás keletkezik. A hangtál hangmagasságát a tál nagysága és falának vastagsága határozza meg. Más rezonancia keletkezik, ha belül ütjük meg, és megint más, ha kívülről. Más hangokat fogunk hallani, ha a peremén, az oldalán, esetleg az aljához közel hozzuk rezgésbe. Még a szemmel láthatólag azonos méretű hangtálaknak is legtöbbször eltérő a hangjuk. A kézimunka egyedi jellege egyedi hangzásokat eredményez. Használat közben a hangtál teljes külső és belső felszíne rezgésben van.

 

Mivel egy hangtál sok dallammal rendelkezik, ezért nem lehet azt mondani, hogy egy tál csak egy csakrára alkalmazható. A gyakorlat azt mutatja, hogy a nagyméretű, mély és öblös hangú edények – jang típusú tálak – inkább a test alsóbb csakráira, míg a kicsi, éles, magas hangú edények – jin típusú tálak – a felsőbb csakrákhoz illenek. A különböző típusok közös jellemzője, hogy megszólaltatva erős, felharmonikusokban gazdag hangzásával a testre és a pszichére egyaránt hatással van. 

 

A tálak kovácsolása több évszázados hagyományon alapszik. Egy hangtál elkészítése megközelítőleg 70-80 munkaórát vesz igénybe három mesterember közreműködésével. Általában hét-tizenkét fémből készülnek melyet kovácsolással préselnek össze. A tálak feszültségeit faparázson vezetik le a munka végén. Ilyen manufaktúrák India északi részén, Nepálban, Tibetben találhatóak. Leggyakrabban a hétfémes zengőtálakhoz lehet hozzájutni, amelyek anyaga: arany, ezüst, réz, vas, higany, ólom és ón. Ezek a fémek párosíthatók a hét bolygó élettani hatásával, melyek a Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Jupiter, Mars, Szaturnusz - ezáltal megteremtve a kozmikus egyensúlyt.

 

„… a hangoknak gyakran sikerül az, ami a gyógyszereknek sem mindig: gyógyíthatják testünket-lelkünket. A hangok nemcsak a lelkiállapotunkra gyakorolnak hatást, hanem testi működésünkre is.”

 


 

Hogyan hat a gyógyító hangrezgés? 

 

A természetben minden rezgésekből áll. A hang egy hallható rezgés. Azt lehet mondani, hogy a világ egésze, beleértve az emberiséget is, a zene anyaggá vált formája. A hangok harmonizáló, gyógyító hatását évezredek óta ismerik és alkalmazzák az emberek.

De hogyan hozhatnak a hangok harmóniát, egész-séget az életünkbe?

 

A tálak rezgése olyan mélyen hatol be a szervezetbe, hogy minden sejtet fel tud ébreszteni, aktivizálni tudja a sejtmembránon keresztül. Testünkben azért vezetődnek jól a rezgések, mert az emberi szervezet hetven-nyolcvan százalékban vizet tartalmaz. A vizes közeg pedig jól vezeti az akusztikus energiát. A szervezetbe bejutva feltölti az üreges szerveket, majd a testünket alkotó vízkészletünket strukturálisan feljavítja. A rezgés úgy terül szét a szervezetünkben, mint a hullámok a tóba dobott kavics esetében. Kihat a nyirokrendszerre, idegrendszerre is, optimalizálja a vízkészletünk molekuláris szerkezetét, miáltal beindul a méreganyagok kiválasztódása. A hang több szinten hat. Mentálisan a hallható spektrumban a közérzetünket javítja, ellazít, relaxál, megnyugtat, ezzel támogatja a pszichés problémák leküzdését. A felhangok segítségével alfa, théta, delta hullámhosszon a tudatalattinkból szabadítja fel az elraktározott sérelmeket, elfojtott érzelmeket, miközben rezgésekkel masszírozza testünket, szerveinket. Hatással van a szervezet keringési és anyagcsere-folyamataira azáltal, hogy lazítja a fáradt, terhelt, feszült izmokat. Pihenteti, harmonizálja a két agyféltekét, ezáltal beindul a testemlékezés és különböző öngyógyító folyamatok is.